December 28, 2008

Mihrajan Nusratu Ghazza




Pagi tadi masa bas baru sampai di pintu universiti, aku kehairanan...nape xde orang nii?? tiba2 ada beberapa buah trak yang penuh dgn orang2 berdiri kat belakang menjerit2. Entah apa yang diorang jerit, aku x mengerti..tapi kelihatan sungguh bersemangat dengan kain hijau di dahi..




Suasana dalam Universiti sungguh sunyi, x macam semalam..riuh jugak. Aku terus melangkahkan kaki untuk ke Idarah Shuoon Tullab tapi kelihatannya berkunci. Lantas aku tengok handset yang tertulis di skrinnya "1 message received". Aku pon tekan open lalu terpampangla sebiji mesej dari SABAFON....






الهيئة الشعبية تدعوكم لمهرجان نصرة غزة اليوم بالأستاد الرياضى بصنعاء_س9






Maknenye lebih kurang..
"Persatuan Masyarakat menjemput anda ke Mihrajan Nusrat Ghaza(Karnival membantu Tebing Gaza) pd hari ini di Stadium Sukan Sanaa pada jam 9 pagi"



Patutla kosong habis jalanraya dan univerct pagi ni. Diorang semua pergi DEMONSTRASI..Actually, semalam Ghaza diserang lagi. Seramai 155 orang syahid dibunuh dalam sehari oleh tentera Israel la`natullahialaih



Budak2 diajar jihad dari kecik di tanah arab


Bermula solat maghrib semalam, seluruh masjid2 mula baca doa qunut pada rakaat terakhir, rasanya ada beberapa minggu jugak kena qunut tiap 5 waktu..dalam qunut tu diorang doa gile2 supaya Allah bantu Palestin dan jahanamkan kafir2 nih.




Diorang ni memang biasa macam tu..kalau ade ape2 kes berlaku kat Palestin ker..terus qunut (hari2 lain mmg xe qunut walaupun solat subuh) pastu demo. Aku pernah join satu demo di Maidan 70 sempena mengiringi jenazah org alim besar Syeikh Abdullah Al-ahmar. Rmai gilee org, jalan sampy kena tutup......


December 27, 2008

Bushoe..


Bush terus 'diserang': Sekumpulan penduduk Iran membaling kasut ke arah poster Presiden Amerika Syarikat, George W Bush sebelum solat Jumaat, semalam. Mereka mengikut tindakan wartawan Iraq, Muntadhar al-Zeidi, yang melemparkan kasutnya ke arah Bush pada sidang media di Baghdad. Ketika membaling kasutnya, Muntadhar berkata, ia sebagai kemarahan serangan dan bantahan kehadiran tentera Amerika di Iraq...

Tak Aci

katil aku..kira ok la bilik bujang..hehe
Assalamualaikum wbt..

Aku dgn faiz dah pindah ke hostel baru(sakan tullab jamiah ulum punya). Hostel ni untuk ajanib(foreigners) yang study kat uloom. Tapi aku bknnya ngaji kat uloom...kitorang ngaji kat Iman. 



Kitorang sebenarnya nak sewa rumah kat luar dgn member2 tapi Dr Tariq(Presiden Jamiah Uloom)bila tau je, die x bagi then dia suruh anak Dr Liwauddin selaku consultant IT tuk universiti dia ni tinggal je kat sakan ajanib Uloom nyer.itu yg kami rase macam x aci je kan.belajar jamiah len..tapi tinggal kat jamiah len..



Dekat sakan ni pulak takde org malaysia..kitorang dua je la. Yng lain bangsa mcm2 Bosnia,Kosovo,China dll. Ade budak Malaysia yg akan dtg minggu dpn kot..



Masalahnya budak2 Malaysia tinggal di sakan Uloom biasa tuk budak2 Yaman..tak patut betul la kan??aku pon x paham jugak nape Jamiah Uloom x letak plajar2 Malaysia nie di sakan ajanib cam kitorang..hmm..ntahlee



kelihatan saudara Musa dan Nuh study dgn tekun di bilik mrk..
makan ghada`(lunch) di rumah Amm Abd Aziz Al Ashaby Di bawah monumen hadith nabi bermaksud "iman itu di Yaman,dan hikmah Yaman"

December 26, 2008

nak mule menulis balik..

walaupun sudah berbulan2 x posting..akhirnya aku semangat balik dah..insya Allah..update post baru.juz wait n see

September 21, 2008

Arab main mercun..



17/09/2008.........kedutaan amerika di Sanaa kena serang lagi..16 org mati semuanya org Yaman sendiri....sorang amerika pon xde.

ape akan jadi seterusnya..

ntahla aku malas nak tulis banyak...

xde mood ni..

lame x posting.aku sibuk ngan fs semenjak 2mnjk nih...
org2 msia kat sini biasa je..xde kalut2 nak balik pon..cam xde bnda jee..

okla klu nak brita lanjut tekan bawah ni..
http://www.aljazeera.com/news/newsfull.php?newid=162516
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Dunia/20080917230737/Article/

August 9, 2008

Markaz Sana`a di Dzahban(malam sabguzari)

Hari Rabu 6.15 petang, Abah ajak pergi malam markaz. Lepas bersiap, kitorang bertolak naik mercedes lama(kawan abah punya). Abah aku drive!! steering kiri beb! hehe. Nak sampai tu punya lama sebab jam teruk, baru lepas hujan. Singgah solat maghrib di UST aka Jamiatul `Ulum ( Azan pukul 6.45 +-)sampai sana tengah bayan(ceramah).


Pembayan dari Saudi. Janggut panjang pakai `iqal. Dia cakap fus-ha jelas lak tuh!! boleh paham.. cuma ada sket2 lehjah mcm nahnu jadi ehna dll. Dia citer pasal hadith "bahtera" kalau org bawah korek lubang kapal tu sbb nak senang ambil air dan org atas x cegah mrk maka kesemua mrk akan binasa. Lebih kurang gitu la. Kepentingan amr bil maaruf wannahy anil munkar.



Ijtima` Hodeidah (winter 08)


Solat isyak lambat sikit sbab bayan lama (memang kbiasaannya gitu),kitorang pun smayang isyak. Perkhh! solat kat markaz memang beza dgn kat masjid biasa!!rasa khusyuk smacam jer...

Lepas solat ada org bacakan Hayatus Sahabah(kehidupan para sahabat).. haa yg ini aku x bleh nak paham sebab dia baca laju... Lepas dia selesai baca dan bagi khulasah,sorang lagi karkun bangun dan bagi peringatan dan nasihat utk org2 mu`takifin(iktikaf).

Lepas tu doa..doanya panjang..dia baca kuat.Orang lain aminkan,mula2 cool jer lepas 2 minit org ramai mula nangis..aku ternampak bbrapa org karkun tersengguk2 nangis mcm budak kena belasah..aku pon tertahan2 gak..Ini yang aku kagum giler ngan usaha nie..tiap minggu camni,asal doa akhir je,mesti semua irg terharu.Itu yang bleh nampak hakikat usaha tabligh ni..dan bukannya kepura-puraan.

Sembahyang sunat. Ada karkun Yaman dtg jumpa Abah dan Faiz sembang2 pastuAbg Talib join sekali.Abah ajak Abg Talib minum2 kat restoran Eiffle kat Mazbah.Besssst giler..pekena Khubz Mulawwah dgn Lahm Sughar n telur.


Ustaz2 di Sri Petaling




Aku cuma nak highlight satu benda kat sini..kalu sapa2 yg ada confuse dgn JEMAAH DAKWAH DAN TABLIGH ni, maka silalah pergi tanya pada ulama` tabligh..cthnya Ust Abd Hamid dan Ust Mansur di Masjid Jamek Sri Petaling.Klau takut nak jumpa dorang,(x payah takut la,xkena marah punya)bleh tanya karkun2 lama kat tempat korang(yg simple2 blehla tanya dorang).Asalkan tanya!!Skarang ramai org nak kritik jemaah ni ikut kpala otak diorang yg ilmunya x seberapa sgt! sedangkan ini usaha ulama`2.Bukan rekaan orang jahil.

Afwan banyak2 kalo ade terasa..Ud`u lii
Wassalam.

July 16, 2008

Bila Perang Nak Habis??

Skarang tgh perang di yaman..kat saadah,sempadan sanaa..sunni ngan syiah huthi..dahsyat gak...ari tu ada letupan dkat masjid sunni lps smayang jumaat...
member 2 tanya x cuak ke??balik laa..kang mati katak..hahaha..x der laa.x sampai sanaa..
tpi korang nak tau x?? kat saadah tu dasyat dah..diorang ada buat masjid kat bawah masjid.kat situ org pompuan kumpul tiap minggu..pastu diorang buat amlan syiah yg mcm kat iran tu..cucuk 2 badan ngan pedang..apetah namanya..pompuan lagi dahsyat dari lelaki..itu yg kita smer tgh bimbang ni..syiah mcam kat iran dah mula masuk yaman..dulu syiah zaidi jer..ok lah..tapi skang ni..qabilah sadah(syed) diorg kuat betul. .askar takut..ala ..askar sini lembik giler..qabail lagi kuat,senjata bnyak..hmpir tiap qabilah ada tank..rpg 1 sorang,rocket launcher..slumbeeer..
Kerajaan akan ambik budak2 muda utk masuk kem,pastu kena hntar p jihad..mati camtu jee..krajaan suka sgt laa qabail perang sama sendiri..sbab diorang x larat nak lawan..heh..camtu laa.......nas`alullah assalamah(kita minta keamanan dari Allah)
ok..aku crita sket la life aku kat yaman nie..kul 6.45 pg tunggu bas mini ngan abg aku,faiz n 2 org sis..kul 7 sampai jamiah iman.pukul 11 balik umah.lepak umah sampai asar..lpas asar pgi Zubairy..masjid Qadhi Amrani...aku n faiz buat talaqqi pas maghrib everyday..kitab sunan ibnu majah dgn bidayatul mujtahid....dgn Syeikh Qadhi Amrani..pas isya` balik rumah ngan bas..
itu la hidup kitorang kat sini.. amacam??

June 29, 2008

Arab yang terkantoi :P


aku nak citer sket ttg suasana/senario kat sini(yaman)...sbab aku rasa patut luahkan .hmm..firstly about kebanjiran pengemis di negara ni ..teruk beb..hampir tiap2 lps smayang maghrib,isha` kat masjid ,ada la sorang dua laki bangun pastu dia cakap..bapak sy dah mati..adik bradik ramai..kami xder duit nak bli walau skeping roti(biasanya camni la)..klau smayang jumaat lagila dahsyat..sampai bising masjid cakap kau..inilah y mngaibkan yaman di mata foreigners..
aku nak citer pengalaman aku sndiri..satu ari 2 masa aku ngan family pgi jalan2 ke shamlan kitorang singgah kat atas bukit..ushar2 pemandangan..tetiba datang budak muda tadah tgn kat aq..ak pun malas layan brader ni aku bukak dompet bagi la 10 rial=20 sen..skali dia x nak blah..dia kata dia nak 10 rial saudi tngkorak dia lepas2 dia paksa2 family aku spai tension..kitorang pon memblahkan diri setelah dibidas berkali2 oleh beliau..
punca utama sindrom ni ?..apa lagi ..ekonomi teruk y dsebabkan kerajaan yg lemah..ekonomi yaman jatuh menjunam, dulu ok jer..lagi satu y buat aku konfius dgn arab ni..diorang xder cop halal kan?xder!macam x pkir pulak..xpaham aku. .dkat arab saudi ayam xder sembelih punyer..ayam beku import dari brazil..halal ker?? ntah..brazil bkn negara islam tapi saudi buat slumber..heh.klu korang nak tau dahsyat x yaman ni..hampir semua barang diimport dari luar hatta makanan asasi diorang pun(tepung gandum)kbanyakan import dari amerika..apatah lagi bnda lain, biskut dari msia..habis tu ape y diorang buat??yoghurt,susu,air gas(canada dry) dll..sikit sgt..tanah bkn xder nak tanam gandum..banyaaak! tapi semua guna utk tanam daun Qat..sbab jual daun ni untung lebih!!(nak tau lebih lanjut masuk blog abg aku)..pastu brngan tmpatan ni xder kualiti contoh y jelas..plug elektrik diorang ade buat bnyak,mcam2 bentuk n color..tpi bahaya giler..famous kat cni plug paling kukuh adalah dari msia..haha..kita kan ada sirim.....
korang tengok la imam bukhari,nawawi dri mana?..kat cni fatwa pun campur2 shafie+hanafi+wahabi..kah kah kah.. Ntahla..aku pun x tau ape nak jadi ngan arab ni..nak kta dari segi ilmu agama bagos..pun susah..tapi suasana agama perfect la(yaman)...
Kalau korang nak tau kat sini ade gak syiah tapi Az-Zaidi punyer..masih ahlussunnah..diorang bnyak sama ngan sunni sket bbnding ngan syiah Isna asyari dll..Zaidi ni dia punyer azan lain skit..pstu bleh jamakkan zuhur dgn asar krn nak mngunyah daun Qat dari zuhur spai maghrib..(Jama` at-Takhzin)ade la dalilnya tuu..

June 21, 2008

History of Yemen


The history of Yemen is especially important because Yemen is one of the oldest centers of civilization in the Near East.[1] Its relatively fertile land and adequate rainfall in a moister climate helped sustain a stable population, a feature recognized by the ancient Greek geographer Ptolemy, who described Yemen as Eudaimon Arabia (better known in its Latin translation, Arabia Felix) meaning "fortunate Arabia" or Happy Arabia. Between the 12th century BCE and the 6th century CE, it was dominated by six successive civilizations which rivaled each other, or were allied with each other and controlled the lucrative spice trade: M'ain, Qataban, Hadhramaut, Awsan, Saba and Himyarite.[2] Islam arrived in 630 CE, and Yemen became part of the Muslim realm.

The Yemeni desert regions (Rub' al Khali and Sayhad) were the core of the Nomadic Semites that will migrate to the North settling Akkad and later penetrating Mesopotamia[3] eventually conquering Sumer by 2300BC and assimilating the Amorites of Syria.

Some scholars[who?] believe that Yemen remains the only region in the world that is exclusively Semitic, meaning that Yemen historically did not have any non-Semitic speaking people. Yemeni Semites derived their Musnad script by the 12th - 8th centuries BC, which explains why most historians will date all the ancient Yemeni kingdoms to the 12th - 8th centuries BC.

June 18, 2008

politik tanahairku..

beginilah..hah?betul ker?macam itulah dunia politik..

June 15, 2008

ntahlaa

aku snanye x tau nak tulis apeee