June 29, 2008

Arab yang terkantoi :P


aku nak citer sket ttg suasana/senario kat sini(yaman)...sbab aku rasa patut luahkan .hmm..firstly about kebanjiran pengemis di negara ni ..teruk beb..hampir tiap2 lps smayang maghrib,isha` kat masjid ,ada la sorang dua laki bangun pastu dia cakap..bapak sy dah mati..adik bradik ramai..kami xder duit nak bli walau skeping roti(biasanya camni la)..klau smayang jumaat lagila dahsyat..sampai bising masjid cakap kau..inilah y mngaibkan yaman di mata foreigners..
aku nak citer pengalaman aku sndiri..satu ari 2 masa aku ngan family pgi jalan2 ke shamlan kitorang singgah kat atas bukit..ushar2 pemandangan..tetiba datang budak muda tadah tgn kat aq..ak pun malas layan brader ni aku bukak dompet bagi la 10 rial=20 sen..skali dia x nak blah..dia kata dia nak 10 rial saudi tngkorak dia lepas2 dia paksa2 family aku spai tension..kitorang pon memblahkan diri setelah dibidas berkali2 oleh beliau..
punca utama sindrom ni ?..apa lagi ..ekonomi teruk y dsebabkan kerajaan yg lemah..ekonomi yaman jatuh menjunam, dulu ok jer..lagi satu y buat aku konfius dgn arab ni..diorang xder cop halal kan?xder!macam x pkir pulak..xpaham aku. .dkat arab saudi ayam xder sembelih punyer..ayam beku import dari brazil..halal ker?? ntah..brazil bkn negara islam tapi saudi buat slumber..heh.klu korang nak tau dahsyat x yaman ni..hampir semua barang diimport dari luar hatta makanan asasi diorang pun(tepung gandum)kbanyakan import dari amerika..apatah lagi bnda lain, biskut dari msia..habis tu ape y diorang buat??yoghurt,susu,air gas(canada dry) dll..sikit sgt..tanah bkn xder nak tanam gandum..banyaaak! tapi semua guna utk tanam daun Qat..sbab jual daun ni untung lebih!!(nak tau lebih lanjut masuk blog abg aku)..pastu brngan tmpatan ni xder kualiti contoh y jelas..plug elektrik diorang ade buat bnyak,mcam2 bentuk n color..tpi bahaya giler..famous kat cni plug paling kukuh adalah dari msia..haha..kita kan ada sirim.....
korang tengok la imam bukhari,nawawi dri mana?..kat cni fatwa pun campur2 shafie+hanafi+wahabi..kah kah kah.. Ntahla..aku pun x tau ape nak jadi ngan arab ni..nak kta dari segi ilmu agama bagos..pun susah..tapi suasana agama perfect la(yaman)...
Kalau korang nak tau kat sini ade gak syiah tapi Az-Zaidi punyer..masih ahlussunnah..diorang bnyak sama ngan sunni sket bbnding ngan syiah Isna asyari dll..Zaidi ni dia punyer azan lain skit..pstu bleh jamakkan zuhur dgn asar krn nak mngunyah daun Qat dari zuhur spai maghrib..(Jama` at-Takhzin)ade la dalilnya tuu..

2 .:

mail said...

wut....x sngke plak mcm tu.x penah tpkir.

ziqRy antibiotik said...

mmang gitu pon mail...x caya ???tanya aku...hahahah